: : Lozova Bela RAKIJA : :
: : 50%vol. Alkohol, 100cl/flaska : :
Vad är RAKIJA:
Rakija är en spritprodukt som kommer från Makedonien och övriga länder på Balkan framställt genom destillering av pressade druvrester eller vinrester.
I Makedonien finns två sorters Rakija; Komova och Lozova Rakija!
Vad är då skillnaden mellan Komova och Lozova Rakija?
* * * Komova rakija är sprit destillat gjort av Färsk vin som ofta dricks på vinterhalvåret i Makedonien och de flesta Balkanländer. Eftersom Färsk vinet aldrig har tillsatser som t.ex. sulfiter så håller den inte länge. Därför destilleras den ofta på våren. Resterna av Färsk vinet som har legat (lagrats) i ekfat under vinterhalvåret heter KOMINA, därifrån kommer namnet Komova Rakija!
* * * Lozova rakija är i princip samma sprit destillat fast destillerad direkt efter att vindrufs saften har gäst (masererat) till vin. Detta vin lagras inte utan destilleras direkt efter jäsning.
LOZA betyder Vinranka, därifrån kommer namnet Lozova rakija!
Många av våra gamla, bland annat mina förfäder som har jobbat med vinodlingar i vinbranschen hela sitt liv anser att Komiova Rakija har en mycket bättre balans och högre kvalitet, därför kan ofta bli ganska dyrare i pris. Jag själv tycker att det är upp till varje konsument att bemöta smaken utifrån sin egen upplevelse.
Om Tikves Vineri.
Genom århundradena har vi lärt oss att omsorgsfullt odla vinrankor ... Vi separerar druvorna noggrant och skapar en perfekt bas för att få den berömda druvkonjaken i Tikves regionen ...
Alltid uppskattad och önskad överallt, välskött och vårdad under lång tid under speciella förhållanden, rekommenderar vi det som Makedoniens mest berömda aperitif.
Passar:
Till alla sorters gröna sallader eller den Berömda nationella Makedoniens sallad Taratur! Den är gjort av skalad eller hakad gurka blandat med Joghurt, olivolja vitlök och lite salt.
Serveras: Kyld.... Na Zdravje!