Makedoniens Vinindustri
Som ett sagoland på Balkanhalvön är
Makedonien fylld av sjöar, floder, berg och ett unikt klimat som består av både
medelhavs influenser och kontinentala influenser som gör det mycket idealiskt
för att producera vin. I den centrala delen av landet,
genom regionen Vardar River Valley, svämmar vägkanterna nästan över av täta och
många vingårdar. Dessa berättar den flera tusenåriga
och långa antikens historia om deras vin, som är oupplösligt kopplat till dessa
områden.
Vin är inbäddat i det Makedonska
nationens kultur och folklore och nämns i många folkvisor, berättelser,
legender, religionen och traditioner. Alla krönikörer av makedonska folksagor
från tidigt 1700/1800 och början av 1900-talet har registrerat att vin var en
oumbärlig del av seder och ritualer för den urgamla Makedonska nationen. Över 99 registrerade vingårdar i
landet, och de producerar sammanlagt drygt 100 miljoner liter vin årligen. 28 213 hektar vingårdar som
förvaltas av cirka 20 000 individuella druvodlare och få stora druv- och
vinproducerande företag. Detta gör vinsektor med vinodlar familjer en av mäktigaste
segmentet i Makedonien både politiskt och agrokulturellt.
Förutom de planterade druvsorterna
(Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah, Chardonnay och R*kaciteli till exempel)
finns det en som överlägset dominerar landskapet.
VRANEC är en av många inhemska urgamla
druvor och vad de flesta vinproducenter placerar i framkant av sin produktion.
Namnet Vranec betyder i huvudsak ' svart hingst', som signalerar ett vin med
kraft, styrka och anda som enligt vissa historiska berättelser fått sitt namn
från Alexander den stores häst - Bucephalus.
Makedoniens vinindustri kan också berömma
sig av druvan Stanusina! Stanushina – en inhemsk
druva som endast odlas i Makedonien och som inte finns någon annanstans i
världen. Det är föga känt utanför sitt hemland, men det är ändå lämpligt för
produktion av högkvalitativa viner.